Pentru imbunatatirea experientei de navigare, website-ul https://www.doctor3d.ro utilizeaza cookie-uri


             
Programare online
 Covid Testing
Programare online
 Medicina Maritima
facebook1   tweet   IN   Google My Business

 Str. Tepes Voda nr. 24, Constanta

0341-455.455; 0772-166.088
Covid Testing

Despre

Medicina maritima

Constanta, cel mai mare port la Marea Neagra. Este binecunoscut faptul ca ponderea pesonalului navigant roman este mai mare in Constanta, avand portul si avand institutiile de invatamant in domeniul maritim localizate tot aici. Asa ca era normal ca si medicina maritima sa aiba o mai mare importanta in Constanta, prin interesul crescut al clinicilor din Constanta in ceea ce priveste medicina maritima, precum si prin interesul aratat de armatorii straini in ceea ce priveste portul Constanta, personalul navigant roman. Asa a aparut nevoia dezvoltarii acestei ramuri , a medicinei maritime, in Constanta.

Daca siguranta maritima a cunoscut o dezvolatare semnificativa in ultimii ani in Europa, medicina maritima nu a avut acelasi succes. Dezvoltarea flotei internationale si aparitia echipajelor multi- etnice a dus la cresterea riscurilor aparitiei stressului ocupational, accidentelor de munca, riscului aparitiei epidemiilor, insomnii etc. Impreuna cu aparitia sistemelor de telediagnosticare, apare, ca imperios necesar, si armonAizarea practicii in medicina maritima.

La baza eforturilor noastre se afla dorinta de a actiona conform principiilor ILO (Organizatia Internationala de Munca) -  MLC 2006 (Conventia pentru Munca Maritima) si IMO (Organizatia Internationala Maritima) - STCW 2011.

Suntem membri IMHA (Asciatia Internationala de Sanatate Maritima), o organizatie internationala a medicilor de medicina maritime care au decis sa promoveze in mod stiintific si sa amplifice calitatea sanatatii navigatorilor pentru atingerea unui scop comun – siguranta si mentinerea vietii pe mare.

Cine este responsabil pentru examinarile medicale?
Orice medic calificat poate realiza examinarile medicale cerute atata vreme cat este certificat de catre Conventia STCW. Medicul trebuie sa fie familiar cu detaliile muncii maritime, la fel si cu cerintele impuse de catre aceasta. Multe companii au propriul lor doctor desemnat personalului. Acest lucru este recomandat deoarece acest medic cunoaste munca care se desfasoara la bord foarte bine, avand acces la dosarele medicale si la istoricul personal al personalului navigant. Conform Conventiei ILO 73/2126, articolul 8, angajatul are dreptul sa solicite o noua examinare in cadrul altei clinici sau la un alt medic daca certificatul de sanatate nu este emis in urma primului consult. 

Cine este responsabil pentru calitatea examinarilor de medicina maritima?
Exista multi actionari in industria maritima care sunt implicati in auditarea clinicilor de medicina maritima: proprietari de nave, companii de shipping management, agentii de crew-ing, Cluburi P&I si Autoritati Navale. Fiecare din aceste entitati are sistemul propriu care este de interes pentru acreditarea clinicilor. Calitatea metodelor, criteriile, calificarile sistemelor si ale auditorilor variaza de la tara la tara si de la actionar la actionar. Din acest motiv este o nevoie stringenta armonizarea sistemelor de auditare si acreditare.

Ce este programul IMHA Quality?
Programul furnizeaza o unealta de asigurare a calitatii pentru facilitatile medicale care deruleaza examinari de aptitudine pentru navigatori prin setarea unui sistem pentru asigurarea standardelor de calitate in activitatile desfasurate in clinici. Aceste standarde au fost dezvoltate in lipsa unor standarde internationale sau ghiduri de buna practica si facilitati de management unde examinarile de aptitudine pentru navigatori sa fie desfasurate. Standardele nationale si ghidurile sunt in prezent variabile sau inexistente.